Ota Yhteyttä

[contact-form-7 id="5019" title="Yhteydenottolomake 1"]

Sulje

Ummetus raskausaikana

Noin joka kolmas raskaana oleva nainen kärsii ummetuksesta, ts. raskausajan ummetus on hyvin yleistä odottavien äitien keskuudessa. Erityisen yleistä vaiva on raskauden viimeisellä kolmanneksella, kun kasvava kohtu painaa suolistoa hidastaen sen toimintaa entuudestaan. Raskauden aikana keho tuottaa progesteroni-hormonia, joka rentouttaa lihaksia ja estää kohtua supistumasta. Progesteroni aiheuttaa ummetusta, koska se hidastaa myös suolen ulkopuolisen lihaksiston normaalia liikettään. Muita syitä raskausajan ummetukseen ovat mahdolliset käytössä olevat rautavalmisteet sekä muutokset ruokailutottumuksissa.

Ummetusta helpottavan ruokavalion tulisi sisältää riittävästi kuitua ja nesteitä, lisäksi ruokailun tulisi olla säännöllistä. Oikeanlainen ruokavalio ei kuitenkaan aina paranna vaivaa.

Raskauden aikainen ummetuksen hoito tulisi aloittaa lääkärin tai neuvolahenkilökunnan suosituksesta erityisesti silloin, jos ummetus on vaikea-asteista.

Ummetuksen oireet ja kova vatsa saavat raskausaikana aikaan epämiellyttävän olon, joka vaikeuttaa odotusaikaa. Vaiva on kuitenkin hoidettavissa, sillä vatsassa kasvava vauva ja sopiva ulostuslääke ovat turvallinen yhdistelmä.