Ota Yhteyttä

[contact-form-7 id="5019" title="Yhteydenottolomake 1"]

Sulje

Ruokavalio

Ummetus ja juominen

Lasten ummetus sekä kova vatsa ovat epämiellyttäviä vaivoja. Helppo ja hyvä tapa ehkäistä lapsen ummetusta on tarjota hänelle runsaasti juotavaa; mieluiten vettä tai laimeaa mehua. Parhaan ummetusta ehkäisevän tehon saa, jos lapsi juo nestettä heti aamulla tyhjään vatsaan. Suuria määriä maitoa kannattaa yrittää välttää, koska maito saattaa pahentaa ummetusta. On kuitenkin erittäin tärkeää huolehtia lapsen riittävästä kalsiumin saannista tarjoamalla hänelle esimerkiksi maidon sijaan hapanmaitotuotteita, kuten piimää, viiliä tai jogurttia.

Ummetus ja kuitupitoinen ravinto

Ruokavalio on tärkeässä roolissa lapsen ummetuksen hoidossa, joten ummetuksesta kärsivälle lapselle kannattaa tarjota riittävästi kuitupitoista ravintoa. Suolen toimintaa edistävät kokojyvävilja, kasvikset, hedelmät ja marjat. Ummetuksesta kärsivän kannattaa vähentää sellaista ravintoa, joka puolestaan pahentaa ummetusta. Tällaisia ovat elintarvikkeet, jotka sisältävät runsaasti rasvaa, sokeria tai valkoisia vehnäjauhoja (esimerkiksi makeiset, pullat ja piirakat).
Kuitu tehoaa ummetukseen niin, että se pehmentää ulostemassaa ja lisää sen volyymia, jolloin suolen toiminta helpottuu.

Kannustus ja rohkaisu

Lapsen ruokahalu voi huonontua ummetuksen takia. Tällaisissa tilanteissa vanhempien tulee kannustaa ja rohkaista lastaan syömisen suhteen. Usein asiaa helpottaa se, että lapselle annetaan hänen tarvitsemansa aika syömiseen, vaikka siinä kestäisikin vanhempien mielestä liian pitkään. Kun lapselle järjestetään rauhallinen ja miellyttävä ateriahetki, todennäköisesti hän pureskelee ruokansa paremmin, joka helpottaa ummetusta.

Ummetuksen hoito vauvoilla

Imeväisikäisillä, ainoastaan rintamaitoa saavilla lapsilla, ummetus on harvinaista. Kun vauva on yli kolmen kuukauden ikäinen, voidaan hänelle antaa soseita ummetuksen hoitoon. Ummetusta helpottamaan soveltuvat mm. luumu-, omena-, tuoremarja- ja porkkanasoseet. Pikkuhiljaa soseiden määrää voidaan lisätä: yli viiden kuukauden ikäisen lapsen ummetusta voi hoitaa myös raakaraasteiden avulla. Toiminnalliseen ummetukseen auttavat myös hapanmaitovalmisteet. Kun vauva on yli 10 kuukautta, voi osan äidinmaidonkorvikkeesta korvata esimerkiksi viilillä tai jogurtilla.