Ota Yhteyttä

[contact-form-7 id="5019" title="Yhteydenottolomake 1"]

Sulje

Lääkehoito

Suolta stimuloivat ulostuslääkkeet ummetuksen hoidossa

Kun lääkehoito ummetukseen aloitetaan, hoidossa voi kokeilla laktuloosia (Duphalac) tai kuituvalmisteita (Plantago ovata tai Testa triticum). Lapsilla ummetuksen lääkehoito on aloitettava lääkärin valvonnassa.
Laktuloosi ja kuidut eivät veltostuta suolta, joten niitä voi huoletta käyttää pidempiäkin jaksoja. Kuituvalmisteen käytössä on tärkeää muistaa juoda runsaasti nestettä.

Joskus ummetus kuitenkin saattaa olla niin vaikeaa, että suolen toiminta ei normalisoidu edellä mainituilla lääkkeillä. Hoitoon saa lisätehoa suolen seinämää stimuloivista ulostuslääkkeistä, esimerkiksi natriumpikosulfaatista, sennasta tai bisakodyylistä. Lapsen ummetuksen hoito tulisi aloittaa kyseisillä lääkkeillä kuitenkin vain lääkärin ohjeen mukaan. Ulostuslääkettä kannattaa antaa lapsille niin, että sen maksimaalinen vaikutus (noin 10 tunnin kuluttua) osuu wc-istunnon aikaan. Lääkkeet on otettava aikuisen valvonnassa, eikä niiden käytön tule olla lapsen vastuulla.

Suolen tyhjennys ummetuksessa

Jos lapsen ummetukseen liittyy tahrimista, suoli tyhjennetään hoidon aluksi peräruiskeella. Apteekista saatavat peräruiskeet ovat helppokäyttöisiä ja niitä voi huoletta käyttää lapsen ummetuksen hoidossa. Ruiskekuurin jälkeen siirrytään suolta stimuloiviin ulostuslääkkeisiin. Näistä siirrytään kuitenkin mahdollisimman nopeasti lievempiin valmisteisiin, kuten Duphalaciin. Hoito vie aikaa, jopa kuukausia tai vuosia. Ummetuksen hoito onnistuu parhaiten, kun lääkehoidon rinnalla nautitaan runsaskuituisia ruokia ja riittävästi nestettä sekä pidetään kiinni säännöllisistä wc-käynneistä.

Ummetuksen vuoksi lääkäriin

Mikäli ummetus alkaa vaikuttaa jokapäiväiseen elämään, vaikeutuu ajan myötä tai muuttuu lasta ja perhettä rasittavaksi ongelmaksi, kannattaa ottaa ajoissa yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin. Alle 4-vuotiailla lapsilla kuukauden jatkunut vaiva ja vanhemmilla lapsilla kaksi kuukautta jatkunut ummetus ovat riittäviä syitä hakeutua hoitoon. Ummetuksen lääkehoito, jonka avulla uloste pehmentyy ja tulee helpommin ulostettavaksi, on kuitenkin hyvä aloittaa melko varhaisessa vaiheessa.

Duphalac

Duphalac (laktuloosi) ei ole pelkkä ummetuslääke, vaan sillä on myös prebioottinen vaikutus eli se edistää ns. hyvien bakteerien (bifidobakteeri, laktobasilli) kasvua paksusuolessa ja vaikuttaa näin suotuisasti hyvinvointiin ja terveyteen.

Duphalac on ainoa laktuloosivalmiste, josta on saatavilla täysin hajuton ja mauton jauhe, jonka voi sekoittaa mihin tahansa juomaan tai ruokaan.

Duphalacista on saatavilla myös luumun makuinen oraaliliuos Duphalac Fruit.

Duphalac-annos sovitetaan potilaan tarpeen mukaan. Ylläpitoannos aikuiset: (oraaliliuos) 15–30 ml päivässä. Lapset 7–14 vuotta: 10–15 ml päivässä. Lapset 1–6 vuotta: 5–10 ml päivässä. Alle 1-vuotiaat: enintään 5 ml päivässä.

Tutustu huolella pakkausselosteeseen ennen Duphalacin käyttöä. Ole yhteydessä lääkäriin ennen laksatiivihoidon aloittamista lapselle. Valmiste sisältää pieniä määriä laktoosia.

Vaikuttava aine: Laktuloosi. Vasta-aiheet: Galaktosemia, tukos ruoansulatuskanavassa, suolen puhkeaminen tai sen riski, akuutti tulehduksellinen suolistosairaus, yliherkkyys jollekin valmisteen sisältämälle apuaineelle. Haittavaikutukset: Ensimmäisinä hoitopäivinä voi esiintyä ilmavaivoja. Nämä oireet katoavat yleensä hoitoa jatkettaessa. Ripulia ja vatsakipua voi esiintyä etenkin suurilla annoksilla. Tilanne voidaan korjata pienentämällä Duphalac-annosta kunnes sopiva annos löytyy. Joskus voi esiintyä pahoinvointia ja oksentelua. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Saatavilla apteekista ilman reseptiä. Lisätiedot: BGP Products Oy, Bertel Jungin aukio 5 c, 02600 Espoo. 03022014T