Ota Yhteyttä

[contact-form-7 id="5019" title="Yhteydenottolomake 1"]

Sulje

Näin voit ehkäistä ummetusta

Voit ehkäistä ummetusta oikeanlaisella ruokavaliolla, liikunnalla ja säännöllisellä ulostamisrytmillä. 

Kuitupitoinen ruokavalio ja runsaasti nesteitä

Ummetukseen auttaa kuitujen, hedelmien, marjojen sekä vihannesten runsas ja säännöllinen syöminen. Ummetusta helpottavat myös psyllium ja öljypitoinen pellavarae, jotka sitovat suolistossa nestettä, joka helpottaa ulostamista.

Ruokavaliossa kannattaa välttää vatsaa kovettavien ruoka-aineiden liiallista käyttöä. Vatsaa kovettavat muun muassa vaaleat viljat, peruna ja maissi.

Aloita kuitupitoisen valmisteiden käyttö pikkuhiljaa annoskokoa suurentaen. Kuidun äkillinen lisääminen saattaa aiheuttaa turvotusta vaikka ummetus helpottuisikin. Nesteitä kannattaa juoda päivän aikana useita litroja. Liian niukka nesteiden saanti nimittäin saattaa vaikeuttaa lääkekuitujen ja/tai muiden hoitomuotojen tehoa. Nesteen käyttöä voi yrittää lisätä esimerkiksi laittamalla aamulla täysi vesikannu pöydälle ja juomalla se päivän aikana tyhjäksi.

Iäkkäiden ihmisten heikkokuntoiset hampaat tai proteesit, joilla ruokien huolellinen pureskelu on vaikeaa, voivat olla osatekijänä ummetuksen kehittymiseen. Ummetuksen hoitoa voidaan tehostaa suolen toimintaa helpottamaan tarkoitetuilla valmisteilla.

Kaikenlainen liikunta auttaa

Liikunta on yksi ummetuksen hoito- ja ehkäisymuodoista nesteiden ja ruokavalion lisäksi. Suoliston toiminta voi aktivoitua liikunnan avulla. Vahvat vatsalihakset auttavat ponniste- lussa ja lisäksi ne esimerkiksi kävellessä hierovat suolen massaa ja jouduttavat näin sen etenemistä suolessa.

Liikunnan laadulla ei ole väliä, joten kaikenlaista liikkumista kannattaa hyödyntää ummetuksen hoidossa ja ehkäisyssä. Muun muassa lyhyet kävelyt ja hyötyliikunta virkistävät vatsan toimintaa.

Tavoitteena säännöllinen ulostusrytmi

On tärkeää pitää ulostamistiheys tasaisena ja totuttaa suolta toimimaan säännöllisesti. Esimerkiksi aamupalan jälkeinen säännöllinen kiireetön istunto 20–30 minuutin ajan voi olla hyödyksi, sillä usein se laukaisee ulostamisrefleksin. On tärkeää, että iäkäs henkilö pääsee hoitolaitoksessakin WC:hen oman tarpeensa mukaan. Jos elimistön merkkejä ei kuunnella, voivat ulostamisheijasteet vaimentua. Tämä voi aiheuttaa ummetusta.

Ulostamisasentoon kannattaa kiinnittää huomiota. Polvien tulisi olla lonkkien tasoa korkeammalla. Hyvän asennon löytämiseen voi käyttää apuna jakkaraa jalkojen alla.

Laktuloosi pehmentää ulosteen liukkaammaksi. Vuodepotilaiden hoidossa saatetaan tarvita laktuloosin lisäksi muitakin apukeinoja, kuten suolta stimuloivia laksatiiveja tai peräruiskeita.

Ummetuspotilaan ulostamisrefleksi on erityisen altis häiriintymään, joten ulostamis- tarvetta ei pidä laiminlyödä. Tukena voi käyttää tilapäisesti suolen toimintaa kiihdyttäviä ulostuslääkkeitä. Pitkään käytettyinä nämä lääkkeet saattavat totuttaa suolta ja pahentavat ummetusongelmaa.