Ota Yhteyttä

[contact-form-7 id="5019" title="Yhteydenottolomake 1"]

Sulje

Aikuisten krooninen ummetus

Runsas ravintokuitu ja arkiliikunta

Ruokavalion runsas ravintokuitu parantaa suolen toimintaa. Käytännössä kaikki länsimaissa asuvat ”laiskasuoliset” saisivat reilusti lisätä ravintokuidun määrää. Myös toinen länsimaiden riesa, liian vähäinen arkiliikunta hidastaa suolen toimintaa.

Ummetuspotilaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota itse ulostustapahtumaan: tavoitteena tulee olla säännöllinen, lähes päivittäinen, mieluiten aamuisin tapahtuva, rauhallinen ”istunto” ja spontaani suolen toiminta.

Lääkekuidut ja osmoottiset laksatiivit

Ummetuspotilaan ulostamisrefleksi on erityisen altis häiriintymään, jos ulostamistarpeen lyö laimin tai jos turvautuu liian herkästi säännölliseen suolen supistelua kiihdyttävien ulostuslääkkeiden (laksatiivien) tai peräruiskeiden käyttöön. Potilaiden tulisi mieluummin suosia lääkekuituja (bulk-laksatiiveja) tai osmoottisia laksatiiveja, kuten laktuloosia, joille ei pitkäaikaiskäytössäkään ole tottumisvaaraa. Tutkimusten mukaan laktuloosi (Duphalac) on elimistölle muutenkin hyödyllistä, sillä se tasapainottaa paksusuolta suojaavaa bakteerikantaa.

dufalac