Ota Yhteyttä

[contact-form-7 id="5019" title="Yhteydenottolomake 1"]

Sulje

Aikuisten ummetus

Ummetus

Monelle ummetus merkitsee ulostamisvaikeutta, eli uloste on liian kovaa tai kuivaa, ulostaessa joutuu ponnistelemaan kovasti tai potilaalle jää tunne ettei suoli tyhjene kunnolla. Ummetuksen oireisiin kuuluvat ulostaminen harvemmin kuin kolme kertaa viikossa ja epämiellyttävä tunne vatsassa.

Ummetuksesta kärsii noin 1–6 prosenttia terveestä väestöstä. Vaiva on naisilla yleisempää kuin miehillä. Vanhuksilla vaiva on hyvin yleinen ja jopa 80 prosenttia vanhuksista kärsii ummetuksesta.

Toiminnallinen ummetus on yleinen ongelma myös lapsilla. Yleisimmät lasten ummetuksen oireet ovat kivulias ulostaminen ja epänormaali uloste.

Hoito on hyvä aloittaa kaikissa tapauksissa ja hoidon aloitusta on turha pitkittää. Ummetusta voidaan hoitaa kotona ja ulostuslääkkeet kannattaa ottaa käyttöön tarvittaessa.

Ummetuksen vuoksi lääkäriin

Ummetus voi olla pitkäaikaista tai tilapäistä. Niin lyhytaikainen kuin pitkäaikainen ummetus on epämiellyttävää, joten hoitoa ei kannata lykätä.

Myös krooninen ummetus on mahdollista ja tällöin lääkärin arvio tilanteesta on suositeltavaa. Jos suolen toiminta muuttuu äkillisesti, eikä tunnu palaavan ennalleen, syy ummetukseen tulisi selvittää lääkärin kanssa. Varsinkin keski-iän ohittaneiden henkilöiden on syytä hakeutua lääkäriin tällaisessa tilanteessa.

Pitkäaikainen ummetusongelma on hyvä käsitellä lääkärin kanssa myös silloin, kun ummetus on vaikeaa, eli se rajoittaa päivittäistä sosiaalista elämää tai jopa työntekoa. Jos lääkityksen tarve on jatkuva, lääkitys- ja hoitoarvio on hyvä suunnitella lääkärin kanssa. Ummetuksen lääkehoito määrätään tällöin yksilöllisesti ja potilaan hyvinvointia edistäen.